Obavijesti

"Original"

Posted by () on 18-04-2008 at 9:01 AM
Obavijesti >>


13. muzejska edukativna akcija – Original

vrijeme: 18.4.2008. - 18.5.2008.
organizator: Hrvatsko muzejsko društvo
url: http://www.mdc.hr/

Original, 13. muzejska edukativna akcija povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, održava se na području cijele Hrvatske. Cilj je promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika te pridonošenje razvoju edukativne djelatnosti muzeja.

Muzejske edukativne akcije održavaju se od 1996. godine, svaki put na novu temu i uz novog voditelja odnosno domaćina. Broj sudionika akcije iz godine u godinu raste. Shodno tome, i područje djelovanja akcije postupno se širi s područja Grada Zagreba i okolice na sjeverozapad te nadalje i na ostale dijelove Hrvatske, sve do krajnjeg istoka, zapada i juga, a i broj posjetitelja raste. Dugogodišnja tradicija osigurava akciji kredibilitet i potvrđuje svrsishodnost djelovanja u zajednici.

Ovogodišnja tema – Original – jednako će zaintrigirati posjetitelje, kao što je inspirirala sudionike. I jednima i drugima, pojam originala i njegovih korelata (unikat, serija, replika, verzija, varijanta, kopija, falsifikat, plagijat, imitat, reprodukcija...) predočen kroz široku lepezu artefakata najraznolikijih vidova ljudske djelatnosti (umjetnost i kultura, zanatstvo i tehnika, znanost i filozofija...) ili prirodnih fenomena, predstavlja veliki izazov.

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, posjetitelju se omogućava da u razdoblju od 18. travnja do 18. svibnja, za simboličnu cijenu knjižice akcije (svojevrsnog kataloga sudionika akcije), posjeti sve u nju uključene muzeje, galerije i srodne ustanove, koje na raznolike načine (izložbama, kreativnim radionicama, igraonicama, predavanjima i slično) obrađuju zajedničku temu. Uz to, posjeti li dovoljan broj sudionika akcije (žigove kojih sakuplja na nagradnom kuponu u knjižici akcije), stječe pravo sudjelovanja u nagradnom izvlačenju i mogućnost osvajanja neke od nagrada. Akcija završava svečanošću (i za sudionike i za posjetitelje) na Međunarodni dan muzeja u mjestu muzeja domaćina, u okviru koje se otvara izložba postera sudionika akcije.


Ovogodišnja završna svečanost održat će se 18. svibnja 2008. u Klanjcu. Organizator je MHZ, Galerija Antuna Augustinčića u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec.


Izvor: http://www.culturenet.hr/v1/hrvatski/infoservisread.asp?id=19623

Back